KAN Design and Yellow Window Design win design competition for Digital LandMark Groenplaats (NL)

A digital fountain where you can throw digital coins with your smartphone via an app and then make a wish. Is that a good idea for the new design of the Groenplaats? According to Antwerp bureaus Yellow Window and Kan Design, yes. They just won a competition from the city of Antwerp with their idea.

--

Een digitale fontein waar je met je smartphone digitale muntjes in kan werpen via een app om dan een wens te doen. Is dat een goed idee voor het nieuwe ontwerp van de Groenplaats? Volgens Antwerpse bureaus Yellow Window en Kan Design wel. Zij wonnen een wedstrijd van de stad Antwerpen met hun idee.

De stad Antwerpen deed onlangs een oproep aan digitale bureaus om mee na te denken over de Groenplaats. Die krijgt een volledige heraanleg en moet ook ineens de digitale toegangspoort van de stad worden. De stad ging daarom op zoek naar een innovatieve digitale creatie voor de Groenplaats die op een treffende manier de uitstraling versterkt van Antwerpen als smart city.

Er kwam nu een samenwerking tussen de Antwerpse bureaus Yellow Window en Kan Design als winnaar uit de bus met een idee voor een digitale fontein of waterpartij aan het Rubensstandbeeld.

“Wij gaan voor een combinatie tussen digitaal en klassiek. In ons idee wordt een groot vlak gemaakt rondom het standbeeld van Rubens. Daar komt een grote glaspartij op de grond op grondniveau waar je kunt overwandelen. Onder die glaspartij zitten digitale schermen waar projecties op afgespeeld worden. Zo kun je bijvoorbeeld een fontein uitbeelden. Dat zou een digitale wensfontein kunnen zijn zoals de Trevifontein in Rome. Daar kunnen voorbijgangers dan digitale muntjes in werpen vanuit een app op hun smartphone. Je zou er ook een digitaal waterballet kunnen afspelen of gewoon een boodschap of projectie van een voorbijrijdende tram op kunnen brengen”, vertelt Hans Kan van Kan Design.

Voor Kan zou het een eer zijn om het ontwerp in levende lijven te zien op de Groenplaats. “De Groenplaats is een iconische plek en wij willen er alles aan doen om de stad nog leuker en mooier te maken. Het digitale ontwerp moet ook de tand des tijds kunnen doorstaan. Het mag niet te veel festivalallures hebben zoals enorme lichtstralen of zoiets, maar het moet wel impact hebben. Dat kan met onze digitale waterpartij wel.”

Het is alleen nog maar de vraag of de digitale waterpartij er ook echt zal komen. “Het is nu aan de ontwerper van de Groenplaats om te bekijken of het idee haalbaar en implementeerbaar is in het bestaande ontwerp. Hij kan zich er in ieder geval door laten inspireren. We gingen met deze wedstrijd echt op zoek naar iets dat Antwerpen een innovatieve uitstraling kan geven. Het uiteindelijke resultaat moet een creatie zijn die iedereen een wauw-gevoel geeft, een echte landmark met praktisch nut midden in het centrum”, zegt schepen van Innovatie Claude Marinower (Open Vld).

Een ander idee dat net niet met de hoofdprijs aan de haal ging, was een constructie van schermen op het plein. Op die schermen zouden voorbijgangers projecties zien van hoe de Groenplaats er vroeger uitzag of hoe het er in de toekomst zou kunnen uitzien.

 

Source: https://www.gva.be/cnt/dmf20210712_96090104

Other news