Money flows to Belgian growth companies at record rate once again (NL)

Belgian growth companies have already added half a billion euros in capital this year. Our country is at a record rate for capital operations for the fifth year in a row. "We may be small, but our quality is above average."

---

Belgische groeibedrijven tankten dit jaar al een half miljard euro kapitaal bij. Ons land zit voor het vijfde jaar op rij op recordkoers voor kapitaaloperaties. ‘We zijn misschien klein, maar onze kwaliteit is boven­gemiddeld hoog.’

De financiering van jonge groei­bedrijven heeft een vliegende start genomen in ons land. Na 4,5 maanden hebben Belgische tech- en biotechbedrijven al een half miljard euro opgehaald bij binnen- en buitenlandse investeerders. Dat blijkt uit de gegevens over kapitaalrondes die De Tijd bijhoudt. Vorig jaar verpulverde de geldstroom naar Belgische groeiers alle records. Ze haalden samen bijna 1 miljard euro op, het vierde record op rij.

Als het hoge tempo dit jaar aanhoudt, is een vijfde record binnen handbereik. Het opgehaalde bedrag sinds begin dit jaar ligt even hoog als in 2020 op dezelfde datum. Toen werden de cijfers gestuwd door twee operaties van meer dan 100 miljoen euro (Iteos Therapeutics en Collibra). Dat is dit jaar niet het geval.

De grootste kapitaalronde van 2021 staat voorlopig op naam van Agomab. Het Gentse biotechbedrijf kreeg begin maart 62 miljoen euro op de bankrekening om medicijnen die beschadigd menselijk weefsel herstellen verder te ontwikkelen. Cohabs, de Brusselse start-up gespecialiseerd in woonprojecten voor jonge professionals, kwam afgelopen week binnen op de tweede plek met een kapitaalronde van 58 miljoen euro. Op drie staat het Gentse Deliverect, dat software maakt om online bestellingen van horecazaken te beheren en vorige maand 54 miljoen ophaalde.

De coronacrisis heeft de financiering van groeiers niet vertraagd, integendeel, zegt Frank Maene, managing director van de investeerder Volta Ventures. ‘Corona heeft tot een versnelde digitalisering geleid, op veel vlakken. Digitalisering is een logisch deel van ons leven geworden. Daardoor worden meer bedrijven opgericht en is er meer vertrouwen in wat technologie kan betekenen op veel fronten.’ Die dynamiek wordt versterkt doordat heel veel geld in de markt beschikbaar is, zegt Maene. ‘In een klimaat van negatieve rente is het speuren naar rendement. Een deel van het spaargeld komt terecht in fondsen, die investeren in groei­bedrijven.’ Daarbij komt dat de jongste jaren meer spelers actief worden in de financiering van jonge bedrijven, vult Pieter Capiau, partner bij het in tech gespecialiseerde advocatenkantoor Cambrian, aan. ‘Niet alleen staan banken meer open voor zaaikapitaal, we zien ook almaar meer welstellende ondernemers en family offices op de markt komen. Die zijn op zoek naar rendement, maar willen ook hun steentje bijdragen aan onze economie.

Ook internationale fondsen kijken meer dan vroeger naar België. De feedback die we van die internationale spelers krijgen, is dat België misschien een klein land is, maar dat de kwaliteit van de bedrijven bovengemiddeld hoog is.’ Dat de concurrentie onder financiers groter wordt, uit zich ook in de waarderingen en dus de grootte van kapitaalrondes, of ‘tickets’ in start-upjargon. Dat is een aandachtspunt, vindt de ondernemer en financier Jurgen Ingels (Smartfin). ‘Het is heel goed dat meer wordt geïnvesteerd. Maar de waarderingen zijn zo hoog dat je je kan afvragen of ze nog gerechtvaardigd zijn. Ik zeg nog niet dat we in een zeepbel zitten, maar ik ben toch voorzichtig.’ Ook Maene kijkt met argusogen naar het klimaat. ‘Ik draai al een tijdje mee, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Sommige waarderingen die we zien passeren, zijn waanzinnig. Oververhit is een juist woord volgens mij.’ Toch verwacht Maene geen implosie zoals bij de dotcombubbel. ‘Daarvoor wordt de huidige dynamiek genoeg onderbouwd door fundamentele grondstromen. We moeten meer rekening houden met een kalmering dan met een instorting. Als straks de rente begint te stijgen en wat geld uit de markt verdwijnt, normaliseert de situatie hopelijk. Weggaan zal deze tendens niet meer doen.’

De financiering van Belgische groeiers volgt een bredere trend. In het eerste kwartaal van dit jaar haalden Europese start-ups niet minder dan 21,4 miljard dollar (17,6 miljard euro) op, ruim dubbel zoveel als begin 2020 en bijna twee keer zoveel als in het laatste kwartaal van vorig jaar. Het aantal nieuwe start-ups met een miljardenwaardering (eenhoorns of unicorns in het vakjargon) was nog nooit zo hoog: begin dit jaar traden 16 Europese bedrijven toe tot die club. In ons land mogen de Brusselse dataspecialist Collibra en het Gentse hostingbedrijf Team.blue (ex-Combell) zich al eenhoorns noemen. Deliverect is goed op weg om die miljardenstatus snel te bereiken.

De essentie Belgische groeibedrijven zitten voor het vijfde jaar op rij op recordkoers qua opgehaald kapitaal. Dat corona de digitalisering een boost heeft gegeven, draagt bij tot andere positieve tendensen. Door het vele geld in de markt lopen de waarde­ringen op, wat experts doet vrezen voor een oververhitting.

 

Source: https://www.tijd.be/tablet/newspaper/vooraan/geldstroom-naar-belgische-groeiers-opnieuw-op-recordkoers/10306161.html

Other news