Oatly, the world market leader in oat milk, is moving to Wall Street and the Hong Kong Stock Exchange at a valuation of $ 9-10 billion. At that price range, the importance of the AB InBev family de Spoelberch is worth over 50 times more than five years ago.

---

Oatly, de wereldmarktleider in havermelk, trekt tegen een waardering van 9 à 10 miljard dollar naar Wall Street en de beurs van Hongkong. Tegen die prijsvork is het belang van de AB InBev-familie de Spoelberch ruim 50 keer meer waard dan vijf jaar geleden.

Oatly is gekend voor zijn zuivelproducten op basis van haver. De verkoop van dat soort producten zit in de lift, onder meer omdat de productie van zuivelvervangers minder CO2-uitstoot veroorzaakt dan die van klassieke melk. In ons land vindt men de haverproducten van het Zweedse bedrijf onder meer in de rekken van de Albert Heijn-supermarkten. Maar ze zijn nog niet breed verspreid.

Het bedrijf uit Malmö heeft een niet te onderschatten link met ons land. Verlinvest, een van de investeringsvehikels van de AB InBev-familie de Spoelberch, is een van zijn referentieaandeelhouders. De Brusselse investeerder stapte in 2016 in Oatly, toen nog een lokale speler. Dat gebeurde via een 50/50 joint venture met zijn partner China Resources, de groep achter het Chinese biermerk Snow. De twee zouden samen meer dan 100 miljoen dollar op tafel gelegd hebben voor een belang van 70 à 90 procent. Dat waardeerde Oatly op 111 à 142 miljoen dollar.

De essentie

  • Oatly, de wereldmarktleider in havermelk, trekt deze week naar de Amerikaanse Nasdaq-beurs en naar de beurs van Hongkong.

  • Het Zweedse bedrijf wordt daarbij gewaardeerd op 9 à 10 miljard dollar.

  • Op basis van die waardering is het belang van Verlinvest, het vehikel van de familie de Spoelberch, ruim 50 keer meer waard dan in 2016.

  • Oatly is niet het enige succesdossier van Verlinvest. Het zit onder meer ook samen met Sofina aan boord bij de Indiase leerapp Byju's, waarvan de waardering de voorbije jaren explodeerde.

Op basis van de prijsvork voor de beursintroductie - 15 à 17 dollar per aandeel - kleeft nu een waardering van 8,9 à 10,1 miljard dollar op het Zweedse bedrijf. De 'meer dan' 50 miljoen die Verlinvest vijf jaar geleden op tafel legde, is met andere woorden nu tussen 2,5 en 2,8 miljard dollar of ruim 50 keer meer waard. Een papieren meerwaarde, want bij de beursgang worden voor het overgrote deel nieuwe aandelen verkocht. Toch is het qua waardecreatie de succesvolste deal ooit voor Verlinvest.

Volgens onze informatie loopt de operatie goed. Investeerders kunnen tot woensdagavond intekenen, de eerst notering is voor donderdag. Het belang van Verlinvest en China Resources (tot deze week 55,9%) zal na donderdag verwateren. In welke mate is nog niet duidelijk. Als de vraag naar de aandelen heel groot is, kan hun joint venture een klein deel van haar belang verkopen.

Internationalisering

Met het opgehaalde geld wil Oatly zijn groeiplannen financieren. Maar de turbo op de groei werd al enkele jaren geleden ingezet na de instap van Verlinvest en China Resources. Dat leidde tot een verregaande internationalisering, een verdere professionalisering en een forse uitbreiding van het productengamma.

Dat legde Oatly geen windeieren. Het jaar voor de instap van Verlinvest en China Resources bedroeg de omzet 40 miljoen euro (49 miljoen dollar). Vorig jaar was dat bijna vertienvoudigd tot 421 miljoen dollar. Het bedrijf leed wel nog een verlies van 60 miljoen dollar, dat toegeschreven wordt aan investeringen in de productie, de marketing, nieuwe markten en de ontwikkeling van producten. Dit jaar gaat Oatly uit van een omzet van 700 miljoen dollar.

Sinds vorig jaar zitten ook de Amerikaanse showbizzmiljonairs Oprah Winfrey, Nathalie Portman en Jay-Z in het kapitaal van Oatly.

De familie de Spoelberch en haar Chinese partner zijn niet de enige die een goed oog hadden in Oatly. Vorig jaar stopten de showbizzmiljonairs Oprah Winfrey, Nathalie Portman, Jay-Z en de gewezen Starbucks-topman Howard Schultz het bedrijf in het zog van de investeringsreus Blackstone 200 miljoen dollar toe. Oatly werd toen op 2 miljard dollar gewaardeerd. Die investeerders bezitten ongeveer 8 procent van de aandelen.

Bij Oatly is ook een oude bekende van de familie de Spoelberch aan boord: de Colombiaanse familie Santo Domingo. Die zit sinds de overname van SABMiller aan de zijde van de Belgische families in het kapitaal van AB InBev en bezit 5,22 procent van de bierreus. Alejandro Santo Domingo zit in de raad van bestuur van de bierreus.

De Santo Domingo's gaan bij de beursgang van Oatly voor 31 miljoen dollar aan aandelen kopen.

Indiase goudklomp

Oatly is niet de enige cashberg waarop Verlinvest zit. Net als Sofina is het vehikel van de familie de Spoelberch aandeelhouder van het bedrijf boven de Indiase leerapp Byju’s. Die kent een exponentiële groei die gepaard gaat met een almaar hogere waardering. Eerder deze maand circuleerde een waardering van 16,5 miljard dollar voor het bedrijf uit Bangalore.

Oatly is niet de enige cahsberg waarop Verlinvest zit. Zijn belang in de Indiase leerapp Byju's weegt ongeveer 1 miljard dollar.

Verlinvests participatie in Byju's is ongeveer even groot als die van Sofina (6,25% eind vorig jaar). Het vehikel van de familie de Spoelberch zit sinds begin 2017 in het kapitaal. Toen het instapte, werd een prijskaartje van 600 miljoen dollar op Byju's geplakt. Nu is dat 27,5 keer meer. De participatie van de bierfamilie 'weegt' met andere woorden voortaan ongeveer 1 miljard dollar.

Oatly

Activiteit: Zweeds bedrijf dat sinds de jaren 90 alternatieven maakt voor zuivel op basis van haver. Oatly maakt melk, koude koffie in blik, yoghurt, room en ijs.

Hoofdaandeelhouders: Verlinvest en China Resources (55,9%) en Blackstone en co-investeerders, onder wie Oprah Winfrey, Natalie Portman en Jay-Z (8%).

Omzet (2020): 421 miljoen dollar.

Nettoverlies (2020): 60 miljoen dollar.

 

Source: https://www.tijd.be/ondernemen/voeding-drank/bierfamilie-verandert-havermelk-in-goud/10306420.html

Other news